Passiflora caerulea, cunoscută sub numele de floarea-pasiunii albastră sau floarea pasiunii, este o plantă cățărătoare ornamentală originară din America de Sud, apreciată pentru florile sale spectaculoase și parfumate. Această specie este una dintre cele mai rezistente ale genului Passiflora, fiind capabilă să tolereze temperaturi mai scăzute și ușor de întreținut în grădinile cu climă temperată.
Caracteristici principale
1. Dimensiuni: Passiflora caerulea este o liană viguroasă, care poate atinge lungimi de 6-10 metri, dezvoltându-se rapid pe structuri de susținere, precum garduri, pergole sau ziduri.
2. Frunze: Frunzele sunt palmato-lobate, având 5-7 lobi, și sunt de culoare verde intens. Acestea au un aspect lucios și sunt dispuse alternat pe tulpină, contribuind la efectul ornamental al plantei.
3. Flori: Florile sunt principalele atracții ale acestei plante, având o formă complexă și un diametru de aproximativ 10 cm. Florile sunt albe cu accente de albastru-violet și au o structură unică, cu petale și sepale dispuse circular, înconjurând o coroană de filamente colorate albastru și mov. Această structură unică a florii simbolizează Patimile lui Hristos, de unde și denumirea de "floarea pasiunii".
4. Fructe: După înflorire, Passiflora caerulea produce fructe ovale, de aproximativ 4-6 cm, de culoare galben-portocaliu. Deși fructele sunt comestibile când sunt complet coapte, nu sunt la fel de dulci sau aromate precum cele ale altor specii de Passiflora (cum ar fi Passiflora edulis).
5. Cerințe ecologice: Passiflora caerulea preferă locurile însorite sau parțial umbrite și solurile bine drenate. Deși este o specie mai rezistentă la frig decât alte Passiflore, tolerează doar scăderi moderate de temperatură, până la aproximativ -10°C. În regiunile cu ierni aspre, se poate cultiva în ghivece și muta în interior pe perioada iernii. Este o plantă cățărătoare și necesită o structură de suport pentru a crește corect.
6. Îngrijire: Planta necesită udări regulate, mai ales în perioadele calde, dar nu tolerează excesul de apă la rădăcină. De asemenea, are nevoie de o tăiere periodică pentru a controla creșterea și a stimula înflorirea.
Utilizare
Passiflora caerulea este cultivată în scop ornamental datorită florilor sale exotice și a aspectului luxuriant. Poate fi utilizată pentru acoperirea gardurilor, pergolelor, zidurilor sau structurilor de grădină și este ideală pentru a adăuga o notă tropicală în grădină. Florile sale atrag polenizatori, precum albinele și fluturii.
Passiflora caerulea este o alegere excelentă pentru grădinarii care doresc o plantă spectaculoasă, cu flori exotice, care se adaptează ușor și oferă o creștere rapidă.
Scufundati ghiveciul in apa pentru cca. 1-2 minute pentru hidratare ca si in imaginea de mai jos .
Pentru plantare trebuie sapata o groapa putin mai mare decat dimensiunile radacinilor ca si in imaginea de mai jos .
Se aseaza arborii in groapa de plantare astfel incat radacinile sa stea comod .
Plantati arborii la aceiasi adancime la care au fost in pepiniera. (Nu mai mult de 5 cm. deasupra pamantului din ghiveci ) in sus ca si in imaginea de mai jos .
Se adauga pamant, batatorind bine dupa fiecare strat adaugat.
Udati abundent imediat dupa plantare ca si in imaginea de mai jos ,
Adaugati pamant dupa ce solul s-a tasat ca si in imaginea de mai jos .
In primul an de la transplantare arborii trebuie udati abundent, vara cand temperaturile depasesc 30 grade C, este de preferat sa ii udati seara sau dimineata in 5 din 7 zile ale saptamanii.
SFAT: Arborii se pot lega de un tutore pentru ca trunchiul sa creasca drept, si se poat acoperii cu plasa protectoare impotriva rozatoarelor pe timpul iernii.
Indepartati toate etichetele care ar putea strangula tulpina si ar putea cauza malformatii in timpul cresterii pomului.
De asemenea unde este cazul indepartati ramurile rupte si uscate.