Durata de livrare: 2-3 zile lucratoare
Dafinul este o planta aromatica, des intalnita in bucataria romaneasca si nu numai. Fiind o planta foarte rezistenta la boli, dafinul poate trai zeci de ani si poate ajunge la inaltimi impresionante, intalnindu-l adeseori sub forma de copac,
Alegerea locului si solului:
-Locatia: Dafinul prefera un loc insorit sau partial umbrit. Alege un loc protejat de vanturi puternice mai ales in regiunile mai reci.
-Sol: Solul trebuie sa fie bine drenat , fertil sau usor acid. Dafinul nu tolereaza solurile foarte umede.
Ingrijirea dafinului:
-Udarea: Dafinul are nevoie de udare regulata, mai ales in perioada de crestere ( primavara si vara ). Totusi trebuie evitata udarea excesiva care poate duce la putrezirea radacinilor. In sezonul rece reduceti udarea.
-Fertilizarea: Fertilizati dafinul o data la 2-3 luni in timpul sezonului de crestere cu un ingrasamant echilibrat. Daca planta este in ghiveci fertilizati mai frecvent dar in cantitati mici.
-Taierea: Taiati dafinul primavara pentru a mentine forma si pentru a indeparta ramurile uscate sau bolnave. Puteti taia si pentru a limita inaltimea plantei , daca este necesar.
Iernarea: Dafinul este sensibil la inghet. Daca este plantat in gradina si locuiti intr-o zona cu ierni reci , protejati planta cu un strat de mulci ( paie, frunze, scoarta ) sau folie de agril. Daca este in ghiveci adapostiti-l intr-un loc ferit de inghet cum ar fi o sera sau o veranda neincalzita.
-Boli si daunatori: Dafinul este relativ rezistent la boli dar poate fi afectat de afide sau paianjenii rosii. Verificati periodic frunzele si tratati cu insecticid natural.
Recoltarea:
-Frunzele de dafin pot fi recoltate oricand, dar cel mai bine este sa fie recoltate din ramurile mai mature. Uscati-le intr-un loc umbrit si bine ventilat inainte de a le folosi sau depozita.
Inmultirea:
-Dafinul se poate inmulti prin seminte butasi sau marcotaj. Inmultirea prin butasi este cea mai rapida si eficienta metoda. Recoltati butasii in timpul verii si plantati-i intr-un substrat umed nisipos.
Cu o intretinere corespunzatoare, dafinul poate deveni o planta longeviva si aromata, aducand un plus de savoare bucatariei dumneavoastra.
Pomii fructiferi sau decorativi livrati la ghiveci , pot fi plantati pe tot parcursul anului exceptie perioada cand sunt temperaturi negative .
Dimensiunea minimă a unei gropi trebuie să fie de 50x50x50 cm. Atunci când săpați, aveți mereu grijă ca pământul rezultat din groapă să fie așezat de o parte și de alta a gropii cum este in imaginea de mai jos . La acoperirea gropii, straturile de pământ se vor inversa.
Plantatul propriu-zis începe prin strângerea în groapă a pământului fertil rezultate din primul strat la săparea gropii – pământ care se va pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate cum apare in imaginea de mai jos si se amesteca cu pamantul din ghiveci .
Se așează pomul în gropa cu ghiveciul deasupra mușuroiului, incercand sa ingropam punctul de altoire 2-3 cm, dar nici daca ramane la nivelul soluli nu este gresit.
Odată fixat în groapă, puietului i se vor răsfira rădăcinile cu mâna în toate direcțiile, astfel încât să se ocupe tot spatiul din groapă si să nu se suprapună unele pe celelalte. Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul sper exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru. După acoperirea rădăcinilor, se umple groapa cu pământ amestecat cu gunoi bine fermentat, gunoi care, însă nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile, după care se calcă din nou cât mai uniform și apăsat. După plantarea pomului fructifer, se face o copcă în jurul său, în care să se toarne 1-2 găleți cu apa.
Ioana,
Am comandat planta cu ceva timp în urmă; acum a ajuns o tufă destul de mare. Are frunze în orice anotimp. Recomand
RaspundeA fost util acest review?
1 persoana a considerat acest review util!