Ardeiul este una dintre cele mai importante plante legumicole din țara noastră. Partea comestibilă a ardeiului este fructul, care poate fi consumat ca atare în stare proaspătă, în salate sau la prepararea diverselor mâncăruri sau conserve. De asemenea, din ardei se obține boia. Datorită conținutului de capsicină din ardeiul iute, acesta este adeseori utilizat în industria farmaceutică.
Ardeiul are rădăcina principală pivotantă și numeroase rădăcini laterale. Tulpina sa are ramificații fragile, frunzele sunt simple, pețiolate și cu limbul cordiform-lanciolat, de culoare verde. Are flori hermafridote, de tipul 5, solitare. Fructul poate avea diferite forme, dimensiuni și culori. Semințele sunt așezate pe un receptacul cărnos. Fructele se formează inițial pe tulpina principală și abia ulterior pe ramificațiile laterale.
Ardeiul se dezvoltă cel mai bine la temperaturi de 15-25° C, iar dacă temperaturile scad sub 15° C, creșterea plantei stagnează. De asemenea, ardeiul are cerințe ridicate față de lumină, lipsa acesteia determinând prelungirea perioadei de vegetație, ceea ce dăunează fructificării. Intensitatea luminii are efect mare asupra modului în care se dezvoltă sistemul radicular.
Și apa joacă un rol important în dezvoltarea ardeiului. Insuficiența acesteia poate cauza avortarea unui număr mare de flori, încetinirea creșterii fructelor și creșterea acestora în forme atipice. Cea mai mare producție se realizează atunci când este menținută o umiditate de 65% în sol. În ceea ce privește solul, cultura de ardei preferă solurile ușoare, nisipo-lutoase, aluviale, cu pH ușor acid.
Iată ce trebuie să știi despre cultivarea ardeiului în câmp.
Rezultatele cele mai bune sunt obținute atunci când ardeiul se plantează după lucernă, trifoi, mazăre sau fasole. De asemenea, se poate cultiva după rădăcinoase, bulboase și bostănoase. Înaintea culturii de ardei de primăvară se pot obține culturi de salată, ceapă verde, ridichi și spanac.
În toamnă, după ce se desființează cultura premergătoare, se efectuează lucrarea de dezmiriștit, precum și nivelarea solului. Înainte de arătură, se realizează fertilizarea de bază, utilizând 30-40 t gunoi de grajd/ha, 200-250 kg superfosfat/ha și aproximativ 100 kg sulfat de potasiu. Pentru a încorpora îngrășămintele în sol, se realizează o arătură adâncă, la 28-30 cm. Primăvara se recomandă administrarea îngrășămintelor cu un conținut ridicat de azot sau a îngrășămintelor echilibrate.
Cultura ardeiului se obține doar prin răsaduri produse în sere înmulțitor, solarii sau răsadnițe. Se recomandă utilizarea substraturilor speciale, însă poate fi utilizat și un amestec de pământ, nisip, turbă și mraniță.
Semănatul se poate realiza în perioada 25 februarie – 5 martie, folosind semințe de ardei certificate sau tratate în prealabil. Pe patul germinativ, semințele se seamănă în rânduri cu o distanță de 5 cm și 1-2 cm între semințele de pe rând, la o adâncime de 1-2 cm. Plantele se repică în ghivece după ce formează 2 frunze adevărate. La o săptămână după repicare pot fi efectuate fertilizări foliare, utilizând îngrășăminte specifice.
Răsadurile se plantează atunci când au vârsta de 55-60 de zile. Acestea trebuie udate bine cu o zi înainte de plantare, iar cu 2-3 săptămâni înainte, trebuie călite, prin deschiderea ferestrelor de aerisire ale răsadniței/solarului dimineața și închiderea acestora seara. În ultima săptămână înainte de repicare, ferestrele trebuie lăsate deschise și pe timpul nopții, astfel încât plantele să se aclimatizeze cu noile condiții de mediu la care vor fi expuse după repicare.
Ardeiul se plantează când temperatura solului este de cel puțin 15° C. Prima dată se plantează ardeiul gras timpuriu, apoi soiurile mai târzii de ardei gras, gogoșarii și ardeiul lung. Ardeiul se plantează la o distanță de 70-80 cm între răsaduri, iar distanța între plantele de pe rând diferă în funcție de tipul de ardei. Ardeiul gras se plantează la 15-20 cm între plantele de pe rând, gogoșarul la 20-25 cm, ardeiul lung la 15 cm, iar ardeiul iute se plantează la o distanță de 10 cm între plantele de pe rând. După plantarea ardeiului, se aplică o udare și se administrează îngrășăminte menite să stimuleze înrădăcinarea.
Buruienile se combat prin prășile manuale sau mecanizate. Pot fi realizate 3-4 prășile mecanice și 2-3 prășile manuale. Pentru combaterea chimică se utilizează erbicide omologate.
Pentru a combate bolile și dăunătorii din cultura ardeiului, se folosesc fungicide și insecticide. Se recomandă alternarea produselor cu moduri de acțiune și substanțe active diferite, pentru a evita dezvoltarea rezistenței bolilor și dăunătorilor la tratamente.
Ardeiul consumă cantități mari de apă. Pentru a obține o producție ridicată de ardei, irigarea este o lucrare obligatorie. Prima udare trebuie făcută imediat după plantare, după care nu se mai udă câteva zile, pentru a favoriza dezvoltarea în profunzime a sistemului radicular. După această perioadă se udă la un interval de 7-10 zile, până la fructificare, iar după ce fructele încep să apară, se udă mai des, pentru ca acestea să aibă suficientă apă. În general, norma de udare este de 300 mc/ha.
Se recomandă administrarea îngrășămintelor mai bogate în fosfor sau echilibrate, la 1-2 săptămâni după plantarea ardeiului, având ca scop favorizarea înrădăcinării plantelor. Pot fi aplicate și îngrășăminte foliare. În perioada înfloririi și legării fructelor, pot fi aplicate îngrășăminte bogate în calciu sau bor, pentru a asigura o bună legare a fructelor.
Recoltarea ardeiului poate începe în prima decadă a lunii iulie și se prelungește până începe să cadă bruna. Ardeiul gras, ardeiul lung și ardeiul iute se recoltează atunci când ajung la maturitatea comercială, iar ardeiul gogoșar și cel pentru boia se recoltează când ajung la maturitatea fiziologică. Recoltarea ardeiului se face manual, prin tăierea pedunculului.
Dacă îți dorești să înființezi cultura de ardei în solarii, iată ce trebuie să știi despre asta.
Pregătirea terenului pentru cultivarea ardeiului în solarii seamănă cu pregătirea pentru cultura din câmp. Deoarece incidența bolilor și dăunătorilor este mai mare în spațiile protejate, este recomandat ca solul să se dezinfecteze înainte de plantarea răsadurilor.
Dacă ai în plan să înființezi cultura de ardei în solarii neîncălzite, trebuie să știi că momentul oportun pentru plantare este prima decadă a lunii aprilie. Dacă plantarea se efectuează în solarii prevăzute cu sisteme de încălzire, atunci plantarea se face mai devreme. Se recomandă plantarea ardeiului în solarii acoperite cu folie termică în dublu strat.
Pe straturile înălțate se plantează 4 rânduri, la o distanță de 80 cm între ele și o distanță de 50 cm între plantele de pe rând. Pentru a se obține răsaduri de ardei, semințele trebuie tratate și dezinfectate.
Iată care sunt lucrările de îngrijire necesare:
Întrucât plantele cultivate în spații protejate au creșteri puternice, acestea necesită udări mai dese, folosind cantități mai mari de apă, spre deosebire de plantele cultivate în câmp.
Recoltarea ardeiului în solarii se realizează eșalonat, ținând cont de ciclul de cultură. Momentul începerii recoltării este influențat de momentul plantării și de tehnologia utilizată pentru creșterea și dezvoltarea plantelor.
Ardeiul este una dintre cele mai importante legume cultivate în România. Poate fi cultivat în câmp sau spații protejate. Pentru a obține producția dorită, este necesar să respecți câteva recomandări.