Arbutus unedo, numit popular 'Arborele de capsuni', este un arbust vesnic verde ce provine din bazinul mediteranean si Europa de Vest.
Este bine cunoscut datorita fructelor sale foarte aspectuoase, ce prezinta un aspect oarecum asemanator cu capsunile.
Fructul este o sfera rosie-orange cu suprafata aspra si diametrul de pana la 2 cm, dulce atunci cand este copt, si contine seminte mici maronii. Maturarea fructului dureaza pana la 12 luni - de obicei se produce la urmatoarea inflorire, fructele ramanand in arbust pana la acest moment.
Infloreste in perioada Octombrie-Mai, fiind printre putinele plante cu inflorire in sezonul rece.
Arbutus unedo este foarte apreciat si pentru valoarea sa decorativa mare - foliajul lucios, mereu verde, florile sale albe si galbene amestecate cu fructe din sezonul anterior - toate acestea ofera plantei un aspect cu adevarat unic.
Rezistenta la frig: -15°C. Este recomandata plantarea in zone ferite de vant puternic/viscol.
Selectarea si pregatirea solului:
-Solul: Arborii de capsuni prefera sol bine drenat , usor acid ( PH intre 5.5 si 6.5 ). Solul ar trebui sa fie nisipos sau argilos dar sa nu retina excesul de apa.
-Lumina: Planteaza arborii intr-un loc unde primesc lumina solara directa cel putin 6 ore pe zi.
-Drenaj: Daca solul tau nu are un drenaj bun, ia in considerare ridicarea straturilor de sol sau plantarea in ghivece mari.
Udarea si fertilizarea:
-Udarea: Dupa plantare, uda bine arborele. In primul an, uda saptamanal, in functie de conditiile meteo. Dupa ce arborele s-a stabilizat poate supravietui cu udarea mai rara.
-Mulcirea: Adauga un strat de mulci ( paie, frunze, scoarta ) in jurul bazei arborelui pentru a mentine umiditatea si a preveni cresterea buruienilor.
-Fertilizarea: Fertilizeaza arborele primavara si vara cu un fertilizant echilibrat sau unul special pentru plantele acide.
Taierea si intretinerea:
-Taierea: Taierea anuala este necesara pentru a mentine forma arborelui si a incuraja o crestere sanatoasa. Indeparteaza ramurile moarte sau bolnave si ramurile care se intersecteaza.
-Indeparteaza fructele uscate: Fructele coapte pot ramane pe arbore mult timp si se vor usca. Este bine sa le indepartezi pentru a incuraja aparitia de noi fructe.
Probleme comune si solutii:
-Boli: Arborii de capsuni sunt destul de rezistenti dar pot fi afectati de boli fungice cum ar fi antracnoza sau mucegaiul pudra. Foloseste fungicide preventive si asigura-te ca arborele este bine aerisit prin taieri corespunzatoare.
-Daunatori: In general, acesti arbori nu sunt foarte afectati de daunatori dar pot intalni ocazional insecte precum afidele. Daca apare o infestare trateaza arborele cu insecticid organic sau ulei de neem.
Recoltarea fructelor:
-Fructele de arbore de capsuni se coc toamna si sunt comestibile, avand un gust dulce-acrisor. Recolteaza-le cand sunt complet coapte dar nu astepta prea mult, deoarece pot cadea de pe arbore.
Arborii de capsuni sunt o alegere excelenta pentru gradinile care au nevoie de un punct focal interesant iar fructele lor aduc un plus de valoare. Cu ingrijire adecvata te vei putea bucura de acest arbust decorativ si productiv multi ani.
Pomii fructiferi livrati la ghiveci , pot fi plantati pe tot parcursul anului exceptie perioada cand sunt temperaturi negative . Daca acest lucru nu este posibil ii pastrati intr-un loc ferit de inghet si udat periodic .
Dimensiunea minimă a unei gropi trebuie să fie de 50x50x50 cm. Atunci când săpați, aveți mereu grijă ca pământul rezultat din groapă să fie așezat de o parte și de alta a gropii cum este in imaginea de mai jos . La acoperirea gropii, straturile de pământ se vor inversa.
Plantatul propriu-zis începe prin strângerea în groapă a pământului fertil rezultate din primul strat la săparea gropii – pământ care se va pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate cum apare in imaginea de mai jos si se amesteca cu pamantul din ghiveci .
Se așează pomul în gropa cu ghiveciul deasupra mușuroiului, incercand sa ingropam punctul de altoire 2-3 cm, dar nici daca ramane la nivelul soluli nu este gresit.
Odată fixat în groapă, puietului i se vor răsfira rădăcinile cu mâna în toate direcțiile, astfel încât să se ocupe tot spatiul din groapă si să nu se suprapună unele pe celelalte. Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul sper exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru. După acoperirea rădăcinilor, se umple groapa cu pământ amestecat cu gunoi bine fermentat, gunoi care, însă nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile, după care se calcă din nou cât mai uniform și apăsat. După plantarea pomului fructifer, se face o copcă în jurul său, în care să se toarne 1-2 găleți cu apa.
Imediat dupa plantare se scurtează varga pentru proiectarea coroanei, la o înălțime care diferă în funcție de specia de pomimi fructiferi si tipul de coroană ales, între 60 cm și 70 cm ca si in imaginea de mai jos daca inaltumea este mai mare de 80 cm , daca nu se realizeaza anul urmator .
Această tăiere are și rolul de a reface echilibrul între partea aeriană și sistemul radicular, care a avut de suferit cu ocazia scosului din pepinieră .
Daca insa pomul are deja ramificatii laterale, atunci se va aplica taierea reductiva, care are in principal doua scopuri ca si in imaginea de mai jos:
· reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoare perioada de vegetatie de catre radacina si asa slabita prin operatia de dezgropare;
· inceperea taierilor de formare a coroanei pomului.
Pentru a sti cati pomi avem nevoie intr-un perimetru, impartim suprafata totala a terenului (Lungime x latime), la suprafata totala ocupata de un pom (ex.4×4) ca si in imaginea de jos . Ex. la 2000 mp avem nevoie de 125 pomi fructiferi (2000/16=125).