Trachycarpus fortunei este
palmier chinezesc rezistent la ger, rezista pana la -16C ° la -18 ° C ° ! Originar din zonele muntoase din China și Japonia, Trachycarpus fortunei mai este denumit si Palmier de canepa sau Palmier textil, datorita fibrei groase ce protejeaza tulpina de frigul extrem.
Alegerea locului de de plantare:
-
Lumina: Palmierul morisca prefera zonele insorite dar poate tolera si semi-umbra
-
Sol: Solul ideal este bine drenat, fertil si usor acid sau neutru. Evita solurile compacte si prea argiloase.
-
Protectie: Alege un loc adapostit de vanturile puternice, mai ales in zonele reci.
Intretinere:
-
Udarea: palmierul morisca are nevoie de udari regulate in primul an dupa plantare. Odata stabilit, rezista mai bine la seceta , dar in perioadele foarte uscate udarea suplimentara va fi benefica.
-
Fertilizarea: Aplicati un ingrasamnt special pentru palmieri sau un fertilizant general echilibrat de doua ori pe an, primavara si vara.
-
Taierea: Taiati frunele uscate sau deteriorate, dar evitati sa indepartati prea multe frunze sanatoase deoarece acestea sunt necesare pentru fotosinteza.
-Protectie de iarna: Desi este rezistent la frig, in zonele cu ierni foarte reci protejati baza trunchiului iar frunzele pot fii legate si invelite in material textil sau folie de agril.
Probleme comune:
-
Daunatori: pot aparea atacuri de paduchi, acarieni sau cosenile. Trateaza cu insecticide specifice daca observi infestari.
-
Boli: Boli fungice pot aparea daca solul este prea umed sau daca palmierul este plantat intr-un loc neadecvat. Asigura-te ca drenajul este bun si nu uda excesiv.
Inmultirea:
-Palmierul morisca se poate inmulti prin seminte insa este un proces lent. Semintele germineaza in cateva luni si necesita conditii de umiditate si caldura constanta.
Arborii sunt livrati in ghiveci si prin respectarea acestor pasi, palmierul ar trebui sa creasca sanatos si sa ofere un aspect exotic gradinii tale.
.
Scufundati ghiveciul in apa pentru cca. 1-2 minute pentru hidratare ca si in imaginea de mai jos .
Pentru plantare trebuie sapata o groapa putin mai mare decat dimensiunile radacinilor ca si in imaginea de mai jos .
Se aseaza arborii in groapa de plantare astfel incat radacinile sa stea comod .
Plantati arborii la aceiasi adancime la care au fost in pepiniera. (Nu mai mult de 5 cm. deasupra pamantului din ghiveci ) in sus ca si in imaginea de mai jos .
Se adauga pamant, batatorind bine dupa fiecare strat adaugat.
Udati abundent imediat dupa plantare ca si in imaginea de mai jos ,
Adaugati pamant dupa ce solul s-a tasat ca si in imaginea de mai jos .
In primul an de la transplantare arborii trebuie udati abundent, vara cand temperaturile depasesc 30 grade C, este de preferat sa ii udati seara sau dimineata in 5 din 7 zile ale saptamanii.
SFAT: Arborii se pot lega de un tutore pentru ca trunchiul sa creasca drept, si se poat acoperii cu plasa protectoare impotriva rozatoarelor pe timpul iernii.
Indepartati toate etichetele care ar putea strangula tulpina si ar putea cauza malformatii in timpul cresterii pomului.
Ovidiu,
Palmieri ajunși în condiții maxime, (foarte bine ambalați)
RaspundeSper să mai colaboram.
A fost util acest review?
1 persoana a considerat acest review util!