Afine american de tufiș mic Emil
Emil este un soi atractiv de afine, selectat ca urmare a încrucișării unui afin cu un afin.
Caracteristică
Emil crește moderat intens, creând un tufiș vertical și atingând o înălțime țintă de 80-100 cm. Datorită originii sale, acest soi păstrează atât caracteristicile afinelor scăzute, cât și cele înalte; rămâne puțin sensibil la îngheț și la înghețuri de primăvară (nu este deteriorat când temperaturile scad până la -30 de grade Celsius) și produce fructe foarte gustoase, relativ dulci, cu întrebuințări universale.
Fructe
Emil cedează din abundență (randament mediu de aproximativ 2 kg), produce fructe gustoase, sferice, de dimensiuni mici (în cele din urmă cresc mai mici decât recoltele majorității tipurilor de afine - ajung la un diametru de aproximativ 8 mm și o greutate de 0,8-1,0 g). , (dar în comparație cu soiul american, se caracterizează printr-un gust mult mai aromat și un conținut mai mare de antociani).
Maturitatea recoltei soiului este la începutul lunilor iulie și august, dar, ca și în cazul majorității soiurilor roditoare, data exactă a recoltării depinde de condițiile meteorologice variabile înregistrate într-un anumit an de creștere.
Polenizatori
Emil aparține grupului de soiuri cu polenizare deschisă, așa că are nevoie de alte tufe de afine în împrejurimi; altfel nu va putea începe să rodească. Recomandat pentru cultivarea tufelor fructifere este așa-numitul polenizare încrucișată - plantarea mai multor arbuști fructiferi la mică distanță pentru a le poleniza între ei.
Cultivare și îngrijire
Emil nu dezvăluie dificultăți în cultivare; preferă pozițiile însorite, eventual adăpostite de vânturi puternice, și solurile fertile, permeabile, a căror aciditate variază între 3,8 și 4,8 pH. Înainte de a pune răsadul în sol, nu uitați să dezgropați și să pliviți solul, apoi pregătiți o adâncime de aproximativ 30 cm adâncime și în diametru. Pentru a proteja planta împotriva frigului, merită să acoperiți răsadurile cu o movilă de turbă acidă, rumeguș de conifere sau scoarță de pin.
Distanța de plantare recomandată : aproximativ 2 m x 2,5 m
Emil, ca majoritatea arbuștilor fructiferi, necesită tăiere regulată (soiul rodește cel mai bine pe lăstarii de 2-3 ani sau maxim 4 ani). În primii trei ani de la plantare, tratamentul se limitează doar la activități sanitare, îndepărtând lăstarii bolnavi, deteriorați și extrem de slabi. După ce răsadul împlinește vârsta de 4 ani, implementăm așa-numitul tăiere ușoară - tăiem toți lăstarii vechi pentru a stimula planta să producă ramuri noi.
Aplicație
Emil aparține grupului de soiuri de desert și procesare, iar fructele sale se caracterizează printr-un conținut foarte ridicat de numeroși nutrienți. Recoltarea acestui soi are un efect pozitiv asupra vederii, elimină radicalii liberi, reduce probabilitatea de a dezvolta cancer, reduce nivelul de colesterol și este recomandat femeilor însărcinate. Afinele acestui arbust sunt perfecte ca ingredient in iaurturi, prajituri, inghetata si chefir, pot fi consumate crude si pot fi congelate.
Varietate : desert
Maturitatea recoltei : la începutul lunilor iulie și august
Arborii sunt livrati cu ghiveci . Au o prindere de 100% daca se face corespunzator plantarea lor , si ingrijirea lor .
Scufundati ghiveciul in apa pentru cca. 1-2 minute pentru hidratare ca si in imaginea de mai jos .
Pentru plantare trebuie sapata o groapa putin mai mare decat dimensiunile radacinilor ca si in imaginea de mai jos .
Se aseaza arborii in groapa de plantare astfel incat radacinile sa stea comod .
Plantati arborii la aceiasi adancime la care au fost in pepiniera. (Nu mai mult de 5 cm. deasupra pamantului din ghiveci ) in sus ca si in imaginea de mai jos .
Se adauga pamant, batatorind bine dupa fiecare strat adaugat.
Udati abundent imediat dupa plantare ca si in imaginea de mai jos ,
Adaugati pamant dupa ce solul s-a tasat ca si in imaginea de mai jos .
In primul an de la transplantare arborii trebuie udati abundent, vara cand temperaturile depasesc 30 grade C, este de preferat sa ii udati seara sau dimineata in 5 din 7 zile ale saptamanii.
SFAT: Arborii se pot lega de un tutore pentru ca trunchiul sa creasca drept, si se poat acoperii cu plasa protectoare impotriva rozatoarelor pe timpul iernii.
Indepartati toate etichetele care ar putea strangula tulpina si ar putea cauza malformatii in timpul cresterii pomului.
De asemenea unde este cazul indepartati ramurile rupte si uscate.