Copaci au 150 - 250 cm ,cei care depasesc 160 cm vor fi scurtati la aprozimativ 1.5 m pentru a se putea transporta , deoarece trebuie oricum facuta taierea si formarea copacului dupa dorinta fiecaruia .
Jiro este un soi fără semințe recoltat la mijlocul lunii octombrie.
Este originar din Asia. Tolerează temperaturi scăzute de până la -20 °C .Arborele are o creștere medie și un comportament de ramificare orizontală. Producția sa este considerată extrem de adecvată și continuă. Nu este nevoie de polenizare.
Vigoare: plantat in aer liber atinge o inaltime de 4 - 5 m
Perioada de înflorire: iunie, soi partenorapic. Produce fructe fără semințe chiar și fără polenizare. Dacă florile sunt polenizate, fructele sunt intercalate cu semințe.
Fructe: mari, 190 - 240 g, coaja portocaliu închis, pulpa galben-portocalie
Sezonul recoltei: sfârșitul lunii octombrie
Randament: până la 40 kg/pom adult
Dimensiunea fructului este medie 170 - 200 g .
Coaja fructului în perioada de coacere este de culoare portocalie strălucitoare, iar pulpa sa este galben-portocaliu pal.
Gustul său este dulce și plăcut, iar pulpa sa crocantă. Nu este astringent la recoltare și poate fi consumat imediat. O alegere excelentă pentru grădini, deoarece este extrem de rezistent la boli și foarte ușor de îngrijit .
Dimensiune cu tot cu radacina 140 - 160 cm .
Pomii fructiferi sunt livrati cu radacina nuda, de aceea trebuie plantati in cel mai scurt timp posibil. Daca acest lucru nu este posibil ingropati radacinile lor intr-un loc ferit de inghet sau soare.
Dimensiunea minimă a unei gropi trebuie să fie de 50x50x50 cm. Atunci când săpați, aveți mereu grijă ca pământul rezultat din groapă să fie așezat de o parte și de alta a gropii cum este in imaginea de mai jos . La acoperirea gropii, straturile de pământ se vor inversa.
Inainte de plantare, fiecare puiet este pregătit, acest proces fiind cunoscut drept fasonare. El constă în scurtarea vârfurilor rădăcinilor sau scurtarea cu o treime a rădăcinilor care sunt foarte viguroase, foarte lungi. Dacă avem rădăcină rănite sau rădăcini rupte, acestea se elimină total cum este in imaginea de mai jos .
Deoarece pepiniara noastra livreaza pomii cu radacina nuda, este bine sa scufundati radacinile in apa pentru cca. 1-2 ore pentru hidratare imaginea de mai jos.
Plantatul propriu-zis începe prin strângerea în groapă a pământului fertil rezultate din primul strat la săparea gropii – pământ care se va pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate cum apare in imaginea de mai jos .
Se așează pomul în gropa cu rădăcinile deasupra mușuroiului, incercand sa ingropam punctul de altoire 2-3 cm, dar nici daca ramane la nivelul soluli nu este gresit.
Odată fixat în groapă, puietului i se vor răsfira rădăcinile cu mâna în toate direcțiile, astfel încât să se ocupe tot spatiul din groapă si să nu se suprapună unele pe celelalte. Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul sper exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru. După acoperirea rădăcinilor, se umple groapa cu pământ amestecat cu gunoi bine fermentat, gunoi care, însă nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile, după care se calcă din nou cât mai uniform și apăsat. După plantarea pomului fructifer, se face o copcă în jurul său, în care să se toarne 1-2 găleți cu apa.
Imediat dupa plantare se scurtează varga pentru proiectarea coroanei, la o înălțime care diferă în funcție de specia de pomimi fructiferi si tipul de coroană ales, între 60 cm și 70 cm ca si in imaginea de mai jos.
Această tăiere are și rolul de a reface echilibrul între partea aeriană și sistemul radicular, care a avut de suferit cu ocazia scosului din pepinieră .
Daca insa pomul are deja ramificatii laterale, atunci se va aplica taierea reductiva, care are in principal doua scopuri ca si in imaginea de mai jos:
· reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoare perioada de vegetatie de catre radacina si asa slabita prin operatia de dezgropare;
· inceperea taierilor de formare a coroanei pomului.
Pentru a sti cati pomi avem nevoie intr-un perimetru, impartim suprafata totala a terenului (Lungime x latime), la suprafata totala ocupata de un pom (ex.4×4) ca si in imaginea de jos . Ex. la 2000 mp avem nevoie de 125 pomi fructiferi (2000/16=125).