Copaci au 150 - 250 cm , 2 ani , cei care depasesc 160 cm vor fi scurtati la aprozimativ 1.5 m pentru a se putea transporta , deoarece trebuie oricum facuta taierea si formarea copacului dupa dorinta fiecaruia .
Migdalul Texas este un pom fructifer mediteranean, din familia Rosaceae, la fel ca si trandafirii. La origine, migdalul provine din Asia Mica. Dupa cum arata si denumirea stiintifica, migdalul se aseamana cu prunul, ca infatisare, inaltime, forma a fructelor, diferenta fiind ca la migdal este comestibil samburele. Texas este un soi american, cu fruct mic si randament de 49,8% miez.
Migdalul este o planta iubitoare de soare, rezistenta la seceta, datorita sistemului radicular dezvoltat pe orizontala iar umezeala prea multa il poate afecta, insa se poate iriga putin in perioada de formare a fructelor si la maturizarea samburilor. Este de preferat solul calcaros, bine drenat. De regula acolo unde cresc bine plantatii de vita de vie, poate creste si migdalul. Se recomanda plantarea la o distanta de 5 - 6 m intre pomi si 6 m intre randuri pentru ca migdalul are nevoie de lumina.
Florile provin din muguri proliferi si sunt hermafrodite. Soiurile de migdal sunt in general autosterile, de aceea este obligatoriu sa se cultive in combinatie cu un soi polenizator. Un important aport il pot avea si albinele.
Pomii fructiferi sunt livrati cu radacina nuda, de aceea trebuie plantati in cel mai scurt timp posibil. Daca acest lucru nu este posibil ingropati radacinile lor intr-un loc ferit de inghet sau soare.
Dimensiunea minimă a unei gropi trebuie să fie de 50x50x50 cm. Atunci când săpați, aveți mereu grijă ca pământul rezultat din groapă să fie așezat de o parte și de alta a gropii cum este in imaginea de mai jos . La acoperirea gropii, straturile de pământ se vor inversa.
Inainte de plantare, fiecare puiet este pregătit, acest proces fiind cunoscut drept fasonare. El constă în scurtarea vârfurilor rădăcinilor sau scurtarea cu o treime a rădăcinilor care sunt foarte viguroase, foarte lungi. Dacă avem rădăcină rănite sau rădăcini rupte, acestea se elimină total cum este in imaginea de mai jos .
Deoarece pepiniara noastra livreaza pomii cu radacina nuda, este bine sa scufundati radacinile in apa pentru cca. 1-2 ore pentru hidratare imaginea de mai jos.
Plantatul propriu-zis începe prin strângerea în groapă a pământului fertil rezultate din primul strat la săparea gropii – pământ care se va pune ca un mușuroi la baza adânciturii săpate cum apare in imaginea de mai jos .
Se așează pomul în gropa cu rădăcinile deasupra mușuroiului, incercand sa ingropam punctul de altoire 2-3 cm, dar nici daca ramane la nivelul soluli nu este gresit.
Odată fixat în groapă, puietului i se vor răsfira rădăcinile cu mâna în toate direcțiile, astfel încât să se ocupe tot spatiul din groapă si să nu se suprapună unele pe celelalte. Se acoperă rădăcinile cu un strat de pământ bine mărunțit și se calcă ușor, cu piciorul orientat cu călcâiul sper exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru. După acoperirea rădăcinilor, se umple groapa cu pământ amestecat cu gunoi bine fermentat, gunoi care, însă nu trebuie să vină în contact cu rădăcinile, după care se calcă din nou cât mai uniform și apăsat. După plantarea pomului fructifer, se face o copcă în jurul său, în care să se toarne 1-2 găleți cu apa.
Imediat dupa plantare se scurtează varga pentru proiectarea coroanei, la o înălțime care diferă în funcție de specia de pomimi fructiferi si tipul de coroană ales, între 60 cm și 70 cm ca si in imaginea de mai jos.
Această tăiere are și rolul de a reface echilibrul între partea aeriană și sistemul radicular, care a avut de suferit cu ocazia scosului din pepinieră .
Daca insa pomul are deja ramificatii laterale, atunci se va aplica taierea reductiva, care are in principal doua scopuri ca si in imaginea de mai jos:
· reducerea masei vegetale care va trebui hranita in viitoare perioada de vegetatie de catre radacina si asa slabita prin operatia de dezgropare;
· inceperea taierilor de formare a coroanei pomului.
Pentru a sti cati pomi avem nevoie intr-un perimetru, impartim suprafata totala a terenului (Lungime x latime), la suprafata totala ocupata de un pom (ex.4×4) ca si in imaginea de jos . Ex. la 2000 mp avem nevoie de 125 pomi fructiferi (2000/16=125).